ACTIVITIES

 

Music and other

art activities

 

 

Music and other

art therapies

 

 

Trainings

 

Intervision

 

Heading 2

Activități în 2024

 

Curs ”Lucru terapeutic prin muzică în recuperarea persoanelor cu

dizabilități” 

 

București 15-17 martie 

Page title

Ne-am adunat într-o sală a cărei geam dădea spre o magnolie înflorită,

pe o stradă liniștită din București

pentru a desluși efectele muzicii asupra noastră, asupra clienților cu care lucrăm,

pentru a împărtăși din experiența noastră,

pentru a descoperi idei practice și utile în lucrul terapeutic prin muzică. 

Vom aduce aceste idei practice în munca cu muzica pentru a crește starea de bine, pentru a stimula dezvoltarea beneficiarilor cu care lucrăm (copii preșcolari, școlari cu cerințe educative speciale, copii tipici care frecventează diferite asociații, adolescenți aflați în centre de plasament, grupe de adulți, vârstnici din cadrul unor spitale, în total aproximativ un număr de 600 de beneficiari).

Activities in 2023

Curs ”Lucrul Terapeutic prin Muzică

pentru recuperarea persoanelor cu dizabilități”

 

Iași, 10-12 noiembrie  2023

Și dacă plouă afară, să ne adunăm într-o încăpere primitoare, de exemplu, cum este cel de la FAR - cowork & coffee din Iași și să ne conectăm prin muzică... să descoperim modalități prin care la rândul nostru să ne putem conecta cu beneficiarii cu care lucrăm, ca de la ființă la ființă, pentru a-i încuraja să se exprime, să se dezvolte. Așa s-a întâmplat cu noi, la cursul de formare continuă ”Lucrul terapeutic cu muzica pentru recuperarea persoanelor cu dizabilități”, (curs acreditat de Colegiul Psihologilor și recomandat de Music As Therapy International), unde ne-am adunat specialiști din domeniul recuperării, psihopedagogi, profesori itineranți, educatori, dar și muzicieni să însușim bune practici din domeniul lucrului terapeutic cu muzica.
participare la

 

Conferința de Muzicoterapie

 

 ”Muzicoterapia în România metode actuale și perspective de dezvoltare”

 

organizată de Asociația Română de Muzicoterapie 

 

în perioada 27-28.10.2023 

la Universitatea Națională de Muzică din București

 

 

"Great things are done by a series of small things brought together"

 

Un loc în care s-au adunat oameni minunați din țară și din străinătate,

oameni dornici ca muzicoterapia să se dezvolte și să fie apreciată la justa ei valoare și în România.

Au avut loc prezentări despre tehnici de lucru pentru dezvoltarea abilităților de interacțiune, despre abordarea psihodinamică, despre activități de muzicoterapie în munca cu beneficiarii din aria psihiatriei, a îngrijirii paleative, din domeniul psihopedagogiei speciale, a neonatalogiei, s-a discutat despre posibilități și despre nevoia formării continue în acest domeniu -pentru că muzica face bine (dar nu oricum).

 

Heading 2

găzduind weekendul de studiu intensiv al

 

Cursului de Învățare la Distanță-

”Terapia prin muzică pentru copii mici cu dizabilități”

 

organizat în colaborare cu Music as Therapy International
 

Oradea, 30 septembrie-1 octombrie 2023

Accredited Training: Working with Music Therapy in Rehabilitation of People With Disabilities 

 

 

Cluj Napoca,   20-22 January 2023

Am transformat un weekend ploios și rece într-o atmosferă caldă, veselă, prietenoasă și plină de muzică în cadrul cursului ”Lucrul terapeutic prin muzică in recuperarea persoanelor cu dizabilități” desfășurat în 20-22 ianuarie la Cluj Napoca. Au participat 15 cursanți, din mai multe județe ale țării, (inclusiv din Republica Moldova), un muzicoterapeut, lucrători prin arte combinate, psihologi, psihopedagogi, asistenți sociali, profesori de muzică, educatori, de la instituții precum DGASPC, Serviciul Maltez, centre de educație incluzivă, cabinete de psihologie, grădinițe și școli - care au plecat cu idei noi și cu încrederea că vor implementa această abordare prin lucrul terapeutic cu muzica în munca lor cu beneficiarii lor. Fie ca aceste amintiri să rămână ancore pentru entuziasm și încredere atunci când vor lucra cu ei.

Activities in 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Introductive Training in Music Therapy with Adolescents with Neurodisabilities and Mental Disability 

 

 

Baia Mare, 10-11 December

 

 

-for parents, specialists from Esperando Association and social worker students  

- project: "Together Through Arts"

 

trainers: Monika Manases, Alina Andreicuț

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

participating to the "Music Therapy with Families" Conference

Vienna, 23-25th September

 

 

 

 

Impresions from Viena -Music Therapy With Families Conference 

 

 

              Evenimentul a avut loc în cadrul Universității de Muzică și Arte din Viena în perioada 23-25 ​​septembrie, inițiat de Mag Eva Phan Quoc, în format hibrid. Conferința a început cu o introducere a dr. Thomas Stegemann, decan al Universității de Muzicoterapie din Viena, dr. Grace Thompson, decan al Universității din Melbourne și mag. Eva Phan Quoc, lector. Primele subiecte formulate au evidențiat cât de necesară este implicarea familiei în atmosfera ședințelor de terapie prin muzică, deoarece muzica este una dintre cele mai naturale modalități de conectare a familiei, prin care membrii familiei se pot conecta și se pot acorda între ei in diferite situatii.

          În lucrul cu familiile, prezentatorii au ținut cont de nevoile pacientului index, precum și de nevoile celorlalți membri. Ei au vorbit despre atitudinea terapeutului, atitudinea lui față de clienți și parteneriatul dintre părinte și terapeut. Scopul întâlnirilor poate fi acela de a susține întreaga familie, stimulând astfel conexiunea, sau scopul poate fi de a ajuta părinții/rudele astfel încât aceștia să poată ajuta pe ceilalți membri ai familiei. Muzicoterapeuta britanica Amelia Oldfield a prezentat diferențele și asemănările dintre abordarea meloterapiei din vremuri și noile tendințe. O astfel de diferență este că, în trecut, nevoile copilului erau în centrul atenției unui terapeut ”expert”, în timp ce tendința actuală ține cont de nevoile emoționale ale părintelui, precum și de calitatea relațiilor dintre membrii familiei. Au fost prezentate diferite modele de terapie, urmate de date statistice privind utilizarea terapiei prin muzica, locul de desfășurare a sesiunilor și tipul/ diagnosticul clienților.

           Prezentările despre întărirea relației dintre nou-născuți și părinți au fost foarte drăguțe și emoționante pentru mine: scriere de cântece de leagăn reflective (Reflective Lullabies Writing), ședințe de terapie prin muzică pentru bebeluși prematuri cu tații lor în cadrul programului NICU (Working with Fathers). În calitate de psiholog care lucrează cu copii cu nevoi speciale, a fost grozav să aud prezentările care au tratat subiectul muzicoterapiei cu copiii cu dizabilități severe sau muzicoterapia in școlile speciale. În acest fel pot să integrez ideile în munca mea. Unul dintre subiectele „la modă”, prelucrarea traumei, a fost și el prezent, odată cu prezentarea programului de Terapie prin muzică integrativă în familie.

        La conferință s-au organizat ateliere interesante, din păcate s-au desfășurat în același timp și a fost greu de ales. În cele din urmă, am participat la workshop-ul Attachment Focused Music Therapy with Families, condus de musicoterapeut și terapeut sistemic Kirsi Tuomi, care a dezvoltat un model de utilizare a terapiei prin muzică axat pe dezvoltarea atașamentului. Metoda este destinată în special părinților care au primit copii instituționalizați, dar și părinților care au dificultăți de conectare cu copiii lor. Această abordare folosește principiile Theraplay, metoda sa se bazează pe interacțiunea activă părinte-copil, cu scopul de a încuraja experiența conexiunii prin contact auditiv, vizual și fizic. Folosește puține instrumente simple, astfel încât accentul să fie pe relație și nu pe instrument. Pentru ca experiența să fie cât mai personală, cântecele de bun venit și de rămas bun sunt personalizate: cuprind calitățile plăcute ale copilului numit de părinți. Pe lângă stimularea conexiunii, jocurile muzicale vizează și stimularea capacității de autoreglare, de a sta la coadă, de a amâna gratificarea, în contextul bucuriei și emoției oferite de atmosfera ludică. După jocul comun, sunt disponibile 45 de minute separate pentru conversații cu părinții, al căror scop este de a dezvolta capacitatea de a se mentaliza, de a explora resursele personale și de a împărtăși experiențe cu grupul de părinți. Tuomi a prezentat în detaliu structura unei ședințe, iar noi am putut experimenta personal rolul părintelui și al copilului într-o astfel de ședință.

        Vorbitorii au subliniat respectul pentru cultura familiei și nevoile speciale ca drept al omului. Am fost profund impresionată de prezentarea despre sesiunile de terapie prin muzică cu persoanele care trăiesc în sărăcie din America Latină (prezentată de Fernanda Valenti).  Conferința s-a concentrat asupra fiecărui strat al umanității cu un respect deosebit, oferindu-le locul și atenția potrivite ca membri ai familiei lumii. Și e grozav că am fost și eu acolo la această „întâlnire de familie”.

Manases (Szabó) Mária Mónika

 

 

hosting the Intensive Study Weekend of the Distance Learning Training -

"Music Therapy with Children with disabilities" organized by Music as Therapy International

 

 

3-4 septembrie 2022

We obtained the accreditation

from the

Collegium of the Romanian Psychologists

for the Distance Learning Program - organized in cooperation with

Music as Therapy International 

 

the training has 50 credits 

 

reference number: RF-II-BH-211/21.05/2022

 Volunteering at Down Association

 

running music therapy sessions for adults with Down Syndrome - colaboration with Iedera Down Association -Oradea

Activities in 2021

 

 

 

 

 

”Learning together” - project of ”Directia Județeana de Tineret și Sport” -județul Bihor 

 

 

- running music therapy sessions for adults with Down Syndrome - colaboration with Iedera Down Association -Oradea

 

 

Accredited Training: Working with Music Therapy in Rehabilitation of People With Disabilities 

 

October 2022, Câmpia Turzii

 

 

 

 

 

 

 

hosting Distance Learning Program

of Music as Therapy International

in colaboration with

Associația C.E.S., Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea and C.C.D. Oradea

Activities in 2020

 

 

Accredited Training: Working with Music Therapy in Rehabilitation of People With Disabilities 

 

 

 

 

 

in Baia Mare and Oradea

participation at the IInd Music Therapy Conference

-online 

organized by Hungarian Association of Music Therapy and Association   "Varázshangok az egészségért"

 

 

"Connection and re-connection" -  online presentation

 

hosting Distance Learning Program

of Music as Therapy International

in colaboration with

Associația C.E.S., Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea and C.C.D. Oradea

 

 

Colaboration with Annemari Varsescu - workshop

 

 

The role of Silence in Art Therapies

 

 

 

"The role of silence in music therapy” / online presentation 

 

 Activities in 2019

 

 

-prezentation at the fourth Conference of Music Therapy 

 Universitatea Transilvania -Brasov 2019

 

 

 

 

 presentation: The Music Album

 

 

 

”Music Will Go With You”

 

 

 interactive music therapy with elders at Dumbrava and Tinca hospices

 

 

 

 

 

-Aims:

 

 

-increasing the life quality of the elders

 

 

-creating a sense of belonging through the music

 

 

-feeling well and having fun - anchors when we are far away

 

 

-discovering internal resources 

 

 

 

 

Summer School

- Orășelul Copiilor

- Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea

participation at the second Music Therapy Conference ”Duets” - organized by Hungarian Music Therapy Association -Budapest 

 

"Intro- The Role of Pratitioners in Music Therapy from 1st Inclusive Center - Oradea In The Promovation Of Music Therapy In Romania

-poster presentation 

Intro- rolul practicienilor în lucrul terapeutic prin muzică din cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr 1 din Oradea în promovarea terapiei prin muzică în România” -prezentare poster

 

 

 

 

 

 Communitas Project RKU 19-1-9 -

film-making "Succor"

 

 

The project's goal was to offer the opportunity for some students from Sapientia University -Cluj to make a short film.
The film was recorded in Cluj and the premiere take place in an Evening discussion organized by the Society of Cluj and was led by Katona Zs. Jozsef in December 2019.

              

 

 

 

"The film Succor suggests the role of the empathic presence of the other

in the process of letting go the past's emotions.

The empathy is more than the borders of the individuality.

The film focuses on the presence of the other

and on the unconditional positive regard in a situation of crisis.  

(Szabó Norbert Zsolt, filmdirector)

 

 

 

 

 

https://www.imdb.com/video/vi2058011161/?ref_=tt_vi_i_2

Szabó Norbert Zsolt is from Oradea and works as editor and cameraman. He was 16 when he has been directed his first film The Great Out of Mind and he finished it in four years. This film was also shown at Cinema Pallace in Ordaea. He directed more other short films. The "Succor" is the film presented at his undergraduate thesis at the Film and Media Faculty of Sapientia University. From 2022 he is a Master's student at the Faculty of Theater and Film of the Babeș Bolyai University in Cluj Napoca, specializing in the Art of Short Film. he has been following the Master Course "The Art of Short Films" at Babes Bolyai University in Cluj Napoca.